Tunne toitu
suurendada nende vastupidavust ja füüsilist jõudu. Spirulina on tuntud kui hea
immuunsüsteemi tugevdaja. Sisaldades
vähe kaloreid, on tegemist ka suurepärase abimehega kaalualandamisel, samuti
on ta tuntud sportlaste hulgas, sest
aitab suurendada lihasmassi. Spirulinat kasutatakse ka kandidoosi ja akne
korral, samuti veresuhkru ja kolesterooli
taseme reguleerimiseks.
Spirulina on saadaval pulbrina ning
seetõttu sobib hästi just smuutidesse ja
erinevatesse joogisegudesse. Soovitatav
kogus on 3 grammi päevas, mida võib
vajadusel lühikeseks perioodiks ka 5–10
grammini suurendada. Siiski tuleks
alustada väikestest kogustest ja organismi esmalt harjutada.
Nori
NORI
Need, kes arvavad, et nad pole suured
merevetikate fännid, võivad seda siiski
sageli tarbida sushi’t süües, sest sushi’t
ümbritsevad norilehed on valmistatud vetikatest. Neid valmistatakse
tavaliselt erinevatest vetikatest. Samuti tehakse norilehtedest krõpse,
mis on väga madala kalorsusega,
kuid vitamiinide- ja mineraaliderohked. Tihti maitsestatakse neid
veel eraldi ka näiteks rohelise tee,
oliiviõli või wasabi’ga.
Klorella
KLORELLA
Klorella on roheline ainurakne mageveevetikas, mis sisaldab rohkelt valke,
vitamiine (sealhulgas B12), mineraale
(eriti rauda), amino- ja nukleiinhappeid.
Klorella on kõige suurema klorofüllisisaldusega vetikas, mistõttu on tegemist
väga tugeva verd ja kudesid puhastava
ainega. Klorellat on eriti kasulik kasutada just puhastuskuuri ajal.
Klorella aitab väljutada raskmetalle,
vähendab allergilisi reaktsioone ja põletikke. Lisaks organismi puhastamisele
aitab klorella reguleerida menstruaaltsüklit, annab energiat ja aitab tugevdada hingamisteid.
Klorella on saadaval pulbri ja tableti
kujul ning seda soovitatakse tarbida 3–4
grammi päevas (see on pisut vähem kui
üks teelusikatäis).
MERIKAPSAS
Merikapsas ehk lehtadru on samuti üks
vetikaliike ja väga kasulik toiduaine.
Selles leidub pea kõiki inimorganismile
vajalikke mineraalaineid ja vitamiine.
Näiteks on selles kümme korda rohkem
kaltsiumi kui piimas ning neli korda
rohkem C-vitamiini kui sidrunis. Merikapsa söömine mõjub organismi üldtugevdavalt. Lehtadrus on palju joodi.
Sellepärast parandab lehtadru söömine
kilpnäärme tööd. Vajaliku joodikoguse saamiseks peaks inimene iga päev
sööma 30–40 grammi värsket lehtadrut.
Kuid joodi suhtes tundlikud inimesed ei
tohiks adrut süüa. Tundlikkuse korral
võiks olla ettevaatlik ka muude vetikate
söömisel.
Merikapsas sobib väga hästi salatitesse, aga ka suppidesse ja vrappidesse. Merikapsast müüakse nii konserveeritud kui ka kuivatatud kujul ja
tarbimiseks on nad mõlemad võrdselt
head.
Merikapsas
HETK
45