Tunne toitu
Kapsalised
mõjuvad hästi
nii kehale
kui vaimule!
Peakapsad, nuikapsad, lillkapsad, rooskapsad, brokoli,
naerid, kaalikad – kõik need köögiviljad kuuluvad
kapsalaadsete seltsi, ristõieliste sugukonda, kapsarohu
perekonda ning on sulle ja su kehale tervislikumad, kui
sa arvatagi oskad.
Peakapsas
Nuikapsas
Lillkapsas
FOTOD: Shutterstock
K
apsarohu perekond on mitmekesine, maitsev ja ääreni
täis kasulikke toitaineid.
Peale selle, et kõigist ülalnimetatud ristõielistest saab valmistada maitsvaid roogi, on nad väga
suure toiteväärtusega. Kapsalised on
suurepärased C-, E-, A- ja K-vitamiini
allikad, sisaldavad rauda, kiudaineid,
foolhapet ja kaaliumi ning nende keemiline koostis võib kaasa aidata vähi,
südame-veresoonkonnahaiguste ning
isegi Alzheimeri tõve ja dementsuse
ennetamisel.
Toetavad immuunsüsteemi. Ajal,
mil organismi võime end haigustekitajate eest kaitsta on olulisem kui kunagi
varem, peaksid kapsalised olema vaat
et kohustuslik osa igapäevasest toidulauast. Ristõielised sisaldavad suurtes
kogustes C-vitamiini, mis on hästi
toimiva immuunsüsteemi jaoks väga
oluline. Tänu C-vitamiinile on haigestumise korral haigusperiood lühem ja
haiguskulg kergem. Antioksüdandina
võitleb C-vitamiin vabade radikaalide
tekitatud kahju vastu ning vähendab
kehas seeläbi oksüdatiivset stressi ja
42
HETK
põletikku. Veel hoolitseb C-vitamiin
haavade paranemise, raua imendumise
ja vere kolesteroolitaseme tasakaalustamise eest. Kapsaliste seast on C-vitamiini poolest kõige rikkam roos- ehk
Brüsseli kapsas.
Puhastavad organismi. Kapsarohu perekonda kuuluvad köögiviljad
mängivad suurt rolli ka keha puhastuses ehk detoksifikatsioonis. Iga päev
satub meie kehasse väliskeskkonnast
toksiine, mille eemaldamises on tähtis
osa maksal. Ristõielised taimed suurendavad organismis glükosinolaatide
hulka, mis on väävlit ja lämmastikku sisaldavad ühendid. Nende abiga
suudab maks mürgid lõhkuda ja kehast
väljutada.
Võivad aidata haigusi ennetada.
Kuigi paljud neurodegeneratiivsed haigused on pärilikud, on teadusuuringud
näidanud, et ka keskkond ja toitumine
võivad nende avaldumises rolli mängida. Uuringud viitavad, et antioksüdandid ja glükosinolaadid, mida kapsarohu
perekonna taimedes on palju, aitavad
vähendada krooniliste haiguste ja vähi
tekkimise riski.
Rooskapsas
Brokoli
Naeris
Kaalikas