Lugeja kirjutab
A JA KIRI
COOP EESTI
Eelmise ajakirja
tagasiside ankeedi võitjad
SÜGIS 2021
A JA KIRI
COOP EESTI
SÜGIS 2021
300
Üle
Disaini oma
kodu nagu
sisekujundaja
tootesoovit
use
N:
INSPIRATSIOO
Maitseküllased
d
sroa
sügi
Magusad
maitsed aiast
ja metsast
Ahvatlevad
ahjuroad
Investeerime
arukalt
nägu
Jõgevamaa mitu
Ankeedi 20-eurose kinkekaardi võitjad: Sigrid Varik,
Sirje Tamm, Eneli Tali
Kuidas
kodumaist toitu
ära tunda
Hasartne ja
loominguline
Ankeedi 30-eurose kinkekaardi võitjad: Raili Räästas,
Andres Põdra
Martin
Algus
Ankeedi 50-eurose kinkekaardi võitja: Kristopher Veismann
Palju õnne!
Kõige rohkem meeldis artikkel
“Jõgevamaa mitu nägu”. Samuti oli
vahva
proovida õppida uusi toidure
tsepte,
mis suurepäraselt välja tulid.
Meie
perele meeldib väga ajakirja Het
k
formaat ning ootame pingsalt
juba
järgmist väljaannet oma postka
sti.
Kristopher, 22
Sool ja pipar
Maitseküllased
sügisroad
RETSEPTID: Pille Enden
FOTOD: Jaan Heinmaa
Kuldne sügis, mil kõik
looduse rikkused küpseks
saavad ja salve kogutakse,
on kulinaarselt kuldne aeg.
Parimad annid saavad oma
koha salatis ja supis, pirukas
ja vormiroas. Kala, kana
ja liha on sellele küllusele
meeldivaks täienduseks.
Sool ja pipar
Ürdine peedikartulisalat
heeringaga
Lihtsas koduses salatis on õrnalt
tunda heeringat, nii et suurem heeringasõber võib seda rohkemgi salatisse
panna. Salati võib valmistada ka ilma
kalata ja lisada siis maitseks marineeritud kurki.
8 keskmist keedetud kartulit
400 g keedupeeti
1 õun
300 g heeringafileed õlis
1 punane sibul
2 sl hakitud rohelist sibulat
2 sl hakitud peterselli
VINEGRETTKASTE:
3 sl valge veini äädikat
0,5 sidruni mahl
5 sl oliiviõli
3 sl hakitud tilli
Soola ja musta pipart
Serveerimiseks hapukoort
Sega kastme ained ja lase 15 minutit
maitsestuda. Lõika kartulid, peedid,
õun ja heeringas ribadeks. Lisa hakitud
punane sibul, roheline sibul ja petersell. Vala kaste salatile ja sega läbi. Lase
30 minutit maitsestuda. Serveeri soovi
korral hapukoorega.
Leia poest
Santa Bremor
Maties XXL
õrnsoolatud Atlandi
heeringafilee õlis
300 g 2,25 1,85
Coop valge veini
äädikas 7,1% 0,5 l
1,99 1,59
6 sööjale
15 minutit
+ 45 minutit
maitsestumiseks
60
Maitsvad
kingitused
Inspiratsioon
vaid selles on
ei ole hinnalipikut,
on hindamatu, sellel
on õige aeg
Isetehtud kingitus
rikkalikul saagiajal
isikupära. Sügisesel
on hea
tegija hingesoojus ja
hoidiseid, sest neid
pudelisse panna põnevaid
kingikotti pista.
kaunisse purki või
võtta või jõulude ajal
külla minnes kaasa
RETSEPTID: Pille Enden
FOTO: Jaan Heinmaa
Vaata
retsepte ja
tooteid
lk 58
HETK
Seekord oli eriti põnevate teemade ja atiklitega
ajakiri . Minu lemmikud
on alati retseptid ning
sisustus/kodunipid .
Retsepte, nippe ja kingituste ideid pole kunagi
liiga palju.
Meelia, 28
6
HETK
Coop ekstra
neitsioliiviõli 500 ml
3,99 3,49
Athena pehme valge
juust 200 g 1,69 1,29
Gourmante
päikesekuivatatud
tomatid õlis 260 g
3,95 3,15
Lõika suvikõrvitsad 2–3 mm viiludeks
ja prae õlis mõlemalt poolt kuldpruuniks. Tõsta pannilt
ära ning puista
peale soola ja pipart. Haki sibul ja prae
õlis 3–4 minutit,
kuni see pehmeneb. Lisa hakitud küüslauk
ja kuumuta
läbi.
Pane suvikõrvitsad, praetud sibul, küüslauk
ja hakitud roheline sibul kihiti õliga määritud
ahjuvormi. Puista
peale hakitud punet, päikesekuivatatud
tomateid ja riivsaia. Küpseta 200-kraadises ahjus 30
minutit. Võta ahjust
ja puista peale murendatud või kuubikuteks
lõigatud
juustu.
Kõike on piisavalt ja
üliäge lugemismaterjal!
Sedakorda täiesti ka
midagi erilist (mulle) –
akvaariumi teema! Super!
Retseptid – ülihead!
Eneli, 54
Tartu Mill riivsai
400 g 1,25 0,99
61
Ajakiri on alati sisukas ja läbi lugedes
ootan uut huviga.
Sigrid, 35
Inspiratsioon
HETK
HETK
1 kg suvikõrvitsat
2 sl õli
1 sibul
2 küüslauguküünt
1 roheline sibul
2 sl hakitud punet
1 dl viilutatud päikesekuivatatud
tomatit
0,5 dl riivsaia
150 g salatijuustu kuubikuid
või fetakit
Soola ja musta pipart
HETK
Meeldivad persoonilood , kaupade tutu
vustus, retseptid , kodukujundus – min
i
aam
rekl
lik
vaja
i
jaoks huvitav ja igat
ajakiri. Olen tänulik, et selline Hetk
minu postkasti jõuab. Jõudu ajakirja
meeskonnale.
Mai, 80
56
4 sööjale
20 minutit +
30 minutit ahjus
Vahemereline suvikõrvitsavorm
Mõnusalt kerge sügisene roog, mille
juurde võib serveerida krõbedat saia. Vorm sobib
liha- või kalaroogade lisandiks.
57
Meeldib see, kuidas
antakse nõu igasugustest
ilutoodetest, šampoonidest
ja väga rikkalik retseptide
valik on. Alati on hea järele
proovida neid toite. Ja veel
meeldib, et igas numbris
tutvustatakse eri maakonda ja premeeritakse Coopi
poe müüjaid. See on väga
positiivne.
Sirje, 51
Tänan! See on
väga kena ajakiri
ja ma loen algusest lõpuni kõik
läbi. Kõige rohkem
meeldib uued
tooted ja toidud
ja õlid .
Virve, 77
Väga hea ajakiri! Huvitav ja mõnus lugemine
sügiseks. Tänud retseptide
eest – nüüd on mureta,
mida nädala jooksul süüa
valmistada.
Raili, 44
Coop Kokad
Coop Kokad
Toode sisaldab vähemalt 6 g
kiudainet 100 g kohta või
vähemalt 3 g kiudainet 100 kcal
kohta.
Toode sisaldab vähemalt 3 g kiudainet
100 g kohta või vähemalt 1,5 g kiudainet
100 kcal kohta.
Valk annab vähemalt 20% toidu
energiasisaldusest.
Valk annab vähemalt 12% toidu
energiasisaldusest.
FOTO: Shutterstock
Märgistus pakenditel
aitab teha teadlikumaid
toiduvalikuid
E
Coop Kokkade uue, kevadel
müügile tulnud valmistoitude
sarja "Sööme
targalt!" retseptid valmisid koostöös
TFTAK-i teadlastega. Uus tootesari
hoolitseb selle eest, et saaksime
valmistoitu ostes teha teadlikumaid
ja
tervislikumaid toiduvalikuid.
rimärgistus pakenditel annab
kasulikku infot valmistoitude
toitainelise koostise kohta ja
hõlbustab erinevatele toitumiseelistustele (nt vegan, laktoosivaba)
vastavate valikute tegemist. Uudsena
on
tootesarja toodetel välja toodud ka nendes sisalduvate köögi- ja puuviljaportsjonite üldarv.
Kuidas saan märkide abil
toituda tervislikumalt?
Oleme erilist tähelepanu pööranud
kiudainesisaldusele, kuna kiudainerikkad toidud teevad sinu kõhule
48
HETK
head. Kõik uue tootesarja tooted on
kiudaineallikad ehk sisaldavad vähemalt 1,5 g kiudaineid 100 kcal kohta.
Eriti palju kiudaineid sisaldavad tooted
kannavad märgist „Kiudainerikas“ ja
sisaldavad vähemalt 6 g kiudainet
100 g kohta (või vähemalt 3 g kiudainet
100 kcal kohta).
Uute toodete hulgast leiad ka rohkelt väärtuslikku valku sisaldavaid
tooteid. Uusi tooteid on nii taimsete
kui ka loomsete valguallikatega.
Valgurikkad tooted hoiavad sarnaselt
kiudainerikaste toitudega kõhu kauem
täis. Märgis "Valguallikas" tootel
tähendab seda, et tootes sisalduv valk
annab vähemalt 12% toidu energiasisaldusest. Märgis "Valgurikas" viitab
toote eriti suurele valgusisaldusele,
kus valk annab vähemalt 20% toote
energiasisaldusest.
Taljesõbralikumad valikud. Uute
toodete hulgast leiad vähese rasvasisaldusega valmistoite, kus on vähendatud
õli jm toidurasvade osakaalu. Erilist
tähelepanu on pööratud loomsete
rasvade ja küllastunud rasvhapete osakaalu vähendamisele. Samuti on uude
tootesarja lisandunud vähendatud
suhkrusisaldusega magustoidud.
Taimsed valikud ja laktoosi- või
nisuvabad tooted. Pakume võimalust nautida täisväärtuslikku
toitu ka juhul, kui
järgid eridieeti, millele vastavad tooted
leiad tootesarjast üles
erimärgise (nt "Vegan") või pakendile
märgitud täiendava info
abil (nt "Toode on laktoosivaba").
Tootes sisalduv köögi- ja puuviljaportsjonite
üldarv.
Riiklike toitumissoovituste järgi soovitatakse
iga päev tarbida
vähemalt viis portsjonit puu- ja köögivilja.
Nüüd on otse
tootepakendilt võimalik lugeda, mitu
portsjonit puu- ja/või
köögivilja konkreetne valmistoit sisaldab
Toode ei sisalda üle 3 g rasva
100 g tahke aine kohta või 1,5 g
rasva 100 ml vedeliku kohta.
Toode ei sisalda liha-, piima- ega
munatooteid ega teisi loomseid
saadusi (sh želatiin, mesi).
Rohkem infot: www.coop.ee/söömetarg
alt
Tootes sisalduv köögi- ja
puuviljaportsjonite üldarv.
TRADITSIOONILISED
SALAAMID LOOMULIKULT NÕOLT!
iseteemadel lugeda , samuti
Väga meeldis selle numbri terv
teemad inspireerivad ja selmeeldis väga staarinurk. Need
l. Vaieldamatute lemmikute
liseid teemasid loeks veel ja vee
Hea oli lugeda ka Jõgevak.
hulka kuulub ka hoidiste nur
teemasid , mida nagu üldse
maast ja nostalgiast. Selliseid
kodukontoris ei tööta, siis
ei loeks, väga ei olegi, kuna ise
ud. Nii et ajakiri sai otsast
see teema nagu huvi ei pakkun
iga uut ootama. Aitäh ja
lõpuni läbi sirvitud ja jään huv
astamisel!
jõudu huvitavate teemade kaj
48
,
Katrin