Sirvige seda kauplus Coop kliendilehte, mis kehtib 06.03.2023 kuni 31.05.2023, et näha uusimaid pakkumisi. Praeguse iganädalase pakkumise 80 lk leiate parimad kaubad kategooriast Toidukaubad. See kauplus Coop kliendileht pakub sooduspakkumisi enam kui 388 tootele, tagades ostetavatele toodetele parimad hinnad! Kui soovite säästa oma järgmistelt ostudelt kaupluses Coop, ärge unustage tutvuda kliendilehte lehekülgedega 1 kuni 80. Sellel lehel leiate pakkumised hansa, head, kartulid, keefir, kohupiim, kurk, mineraalvesi toote kohta; see kauplus Coop kliendileht pakub aga paljudele teistele kaupadele allahindlusi, näiteks head, punane, rohkem, lastele, või. Kui soovite sisseoste teha nutikalt ja säästa oma järgmisel ostmisel Coop kaupluses, ärge jätke tutvumata iganädalase kliendilehega, mis on täis hämmastavaid hindu ja suurepäraseid allahindlusi. Külastage saiti Minu Kataloogid iga päev, veendumaks et teate kõikide lemmikmüüjate pakutavaid kliendilehed.
Kohalik elu
korraldatakse teemapäevi ja iloõdaguid
ehk leelokoori kontserte. Setomaa muuseumid peavad oluliseks neid mõtteid
kanda ja järeltulevatele põlvedele edasi
anda.
Seto süük ja köök
Retseptid
Suvine külmsupp
ehk suulliim
Obinitsa muuseumitarõ õuel asuva
kohviku menüü sai inspiratsiooni
peakoka lapsepõlvemaitsetest
vanaema juurest Tääglova külast,
kus külmsupp oli suviti tihti laual.
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
4 dl keefirit
100 g värsket kurki
100 g tomatit
60 g hapukurki (kõige paremad on
ise tehtud soolakurgid)
100 g redist
100 g keedetud kartulit
1 keedetud muna
1 küüslauguküüs või küüslaugupipart
1 spl oliiviõli
1,5 tl soola
0,5 tl suhkrut
maitsestamiseks tilli, peterselli,
rohelist sibulat, jahvatatud musta
pipart
Soovi korral koori kurk ja lõika see
pikkadeks peenikesteks ribadeks.
Tükelda tomat, hapukurk, redis,
kartulid ja munad ning pane kõik
suurde kaussi. Maitsesta küüslaugu
või küüslaugupipraga, soola ja suhkruga. Seejärel vala segu kergelt üle
oliiviõliga. Sega ja pane umbes 30
minutiks külma maitsestuma. Siis lisa
till, petersell ja roheline sibul. Vala
juurde keefir ja sega kogu supp läbi.
Vajaduse korral maitsesta veel soola
või suhkruga. Kaunista ja serveeri
külmalt.
16
HETK
dadeks. Nii Kisejärve, Pullijärve kui ka
Õrsava järve matkarajad sobivad kas põgusamaks ajaveetmiseks või sisukamaks
avastamiseks.
Suvised laevareisid on suurepärane
viis Setomaa looduse ja Euroopa Liidu
piiriäärsete vaadete nautimiseks. Laev
Maar'a mahutab kuni 100 inimest, istuda
saab nii laevas sees kui ka väljas tekil.
Sama laev ootab suvel reisijaid Värska
sanatooriumi rannas, et võtta ette 1,5
tundi kestev ringreis Värska lahel või
Lämmijärvel.
Ei maksa aga arvata, et Setomaa talviti huvitavaid tegevusi ei pakuks. Nagu
öeldakse, on talvisel Setomaal eriline,
ahjukuumuse ja ahjupudru hõng. Mitmes
mõttes saab just talvel Setomaal kõige
soojema vastuvõtu. Samuti säilitavad
kõik matka- ja terviserajad oma võlu sõltumata aastaajast ning talverõõme saab
muu hulgas nautida Värska külastuskeskuse Reegi maja looduslikul uisuväljakul.
Värska veekeskus on aasta läbi ideaalne
lõõgastuskoht igas eas külastajale. Tegu
on Värska kuurortpiirkonnas asuva
Eesti ainsa veepargiga, kus on osaliselt
kasutusel otse maapõuest tulev looduslik
mineraalvesi.
Setomaa rikkus avaldub muu hulgas
ka muuseumites, millest iga päev on külalistele avatud Värska külastuskeskuse
Reegi maja, Värska talumuuseum, Saatse
muuseum ja Obinitsa muuseum. Näiteks
Obinitsa muuseumis saab tutvuda
Setomaa omapärase kultuuri ja ajalooga, osaleda erinevates õpitubades ning
üritustel. Muuseumitunnis on võimalik
saada ka põhjalikum sissevaade mõnda
seto kultuuri valdkonda. Kõige aktiivsem
on Setomaa muuseumites suvehooaeg,
mil on avatud erinevad hooajanäitused,
Seto toidukultuur on kujunenud kooskõlas ümbritseva looduse ja kliimaga. Näiteks söödi suvel ja sügisel enam värsket
kraami ning piimatoite. Seto toidukultuuri määrab eelkõige looduse ringkäik
ja naabrite – eestlaste ja slaavlaste –
mõju. Toidud on justkui tuttavad, aga
siiski teistmoodi. Tuttavad maitsed on
kombineeritud ootamatuga, näiteks kala
lihaga. Kala on Setomaal säilitatud kuivatatult ja varasemal ajal oligi peamine
säilitusviis kuivatamine: kuivatati seeni,
marju, puuvilju ning kala, aga ka näiteks
kohupiima ja sõira. Olulisel kohal setode
toidulaual on olnud ka seened. Teine Seto
köögi eripära seisneb toiduvalmistusviisides. Toitu on tehtud suures ahjus,
mida ei köetud kunagi niisama, vaid alati
pandi midagi ahju hauduma või küpsema. Ahjus tehti putru, liharoogi, suppi,
kartuleid, pirukaid, leiba ja saia.
Setod peavad siiani lugu puhtamaitselisest toidust. Siinsele köögile on
iseloomulik, et puhta tooraine maitse
ja tekstuur on valmistoidus alati tunda.
Tooraine pärineb oma aiast ja põllult,
kohalikust metsast ning järvest.
Tänapäeval on kõige tuntum seto söök
sõir, laagerdamata kohupiimajuust, mis
ehib Setomaal iga pidulauda. Sõira puhul
on tegu traditsioonilise laagerdumata
kohupiimajuustuga, mida tuntakse ennekõike ajaloolisel Võrumaal ja Setomaal.
Toote koostisained on piim, kohupiim,
munad, või, köömned ja sool ning järeltöötlus võib hõlmata ka küpsetamist.
Ristiusust tulenevalt on suur tähtsus
olnud paastutoitudel ja lihatoite on traditsioonilises Seto köögis hoopis vähem
kui eestlastel. Palju on söödud seeni ja
kala, samuti piimatoite. Jookidest on
tuntuim hansa, kodus pruulitud kange
rukkiviin, aga Setomaal valmistatakse
mitmel pool ka väga head koduõlut.
Viimasel ajal on lisandunud hulk veinimeistreid.
Allikad: puhkaeestis.ee,
setomaa.kovtp.ee, visitsetomaa.ee,
rahvakultuur.ee, setokyyk.ee