AITAME SUL
võluda jäätmetest mulda
Bokashi meetodil töötlemine on biojäätmete hõlbus, puhas ja keskkonnasõbralik eelkompostitud materjaliks
muundamine. Bokashi on suurepärane lahendus, kui su majapidamises ei ole biojäätmete ringlusse võtmise
ehk taaskasutamise võimalust, kuid tahad ometi, et su biojäätmetest kasvaks mingitki kasu.
Puhast ja peaaegu lõhnatut kompostrit võib hoida isegi elutoa nurgas. Tavaliselt toidujäätmed mädanevad,
kuid bokashis need oksüdeeritakse ehk sisuliselt marineeritakse õhukindlas anumas bokashi-kliidega
(sisaldavad tõhusaid mikroobe). Kahe nädala pikkuse fermenteerumisprotsessi lõpptulemus on
esmaklassiline eelkompostitud materjal, milles biojäätmed säilitavad oma olulised toitained.
NB! Bokashisid peaks olema kaks, et saaksid neid vaheldumisi täita.
Mida võib bokashisse panna?
taimsed saadused (nt puu- ja
köögiviljad, närtsinud lilled)
teraviljatooted
väikeses koguses liha,
piimatooted ja pärm
kohvipuru ja teepakid
valmistoidud
kala
kanamunad
väikesed kondid
vedelad biojäätmed
suured kondid
tuhk
loomade jäätmed
(räppetombud)
ajalehe- ja muu
vanapaber
NB! Kui su bokashi
töötab õigesti, on
sealt tulev lõhn veidi
hapukas või meenutab
õunu.
JUHISED
1. Kogu jäätmed kogumisnõusse. Tükelda suuremad toidupalad väiksemaks. Ära lase oma Bokashi
kompostrisse asjatult õhku, vaid pane sobivaid orgaanilisi jäätmeid sinna kord päevas või harvem.
2. Lisa kompostrisse jäätmeid pannes alati kliisid (nende tootja juhiste kohaselt),
et aktiveerida fermenteerumisprotsessi.
3. Tihenda jäätmeid. Kasuta tihenduslabidat või muud taolist abivahendit,
et jäätmeid kompostris tihendada.
4. Väljuta fermenteerumisvedelik korrapäraselt bokashi kraanist purki või kanalisatsiooni,
et toidujäätmed mädanema ei läheks ja halba lõhna ei levitaks.
NB! Lahjendatud vedelik (lahjendus vahekorras 1:200–1:1000) sobib taimede toitmiseks,
lahjendamata kujul aga kanalisatsioonitorustiku puhastamiseks. See vedelik on ka
suurepärane kompostikiirendi/erguti.
5. Kui Bokashi on täis, sule see õhutihedalt ja hoia avamata vähemalt kaks nädalat.
Lase aeg-ajalt vedelikku välja. Bokashi kaas võib olla tihedalt suletud isegi kuude
kaupa, enne kui sisu edasi töötlema hakkad. Valmis fermenteerunud jäätmemassi
võib viia oma aiakompostrisse või biojäätmete kogumispunkti.
Loe meie BAUHAUS blogist näpunäiteid komposti valmistamisest!
3