Bauhaus kliendileht 2.06 - 15.06.2021 - ENAM EI KEHTI - lk. 3 *

thumbnail - Bauhaus kliendileht - 02.06.2021 - 15.06.2021.
3 / 25

* Kehtiv kõikides Bauhaus kauplustes.

 
AITAME SUL võluda jäätmetest mulda Bokashi meetodil töötlemine on biojäätmete hõlbus, puhas ja keskkonnasõbralik eelkompostitud materjaliks muundamine. Bokashi on suurepärane lahendus, kui su majapidamises ei ole biojäätmete ringlusse võtmise ehk taaskasutamise võimalust, kuid tahad ometi, et su biojäätmetest kasvaks mingitki kasu. Puhast ja peaaegu lõhnatut kompostrit võib hoida isegi elutoa nurgas. Tavaliselt toidujäätmed mädanevad, kuid bokashis need oksüdeeritakse ehk sisuliselt marineeritakse õhukindlas anumas bokashi-kliidega (sisaldavad tõhusaid mikroobe). Kahe nädala pikkuse fermenteerumisprotsessi lõpptulemus on esmaklassiline eelkompostitud materjal, milles biojäätmed säilitavad oma olulised toitained. NB! Bokashisid peaks olema kaks, et saaksid neid vaheldumisi täita. Mida võib bokashisse panna? taimsed saadused (nt puu- ja köögiviljad, närtsinud lilled) teraviljatooted väikeses koguses liha, piimatooted ja pärm kohvipuru ja teepakid valmistoidud kala kanamunad väikesed kondid vedelad biojäätmed suured kondid tuhk loomade jäätmed (räppetombud) ajalehe- ja muu vanapaber NB! Kui su bokashi töötab õigesti, on sealt tulev lõhn veidi hapukas või meenutab õunu. JUHISED 1. Kogu jäätmed kogumisnõusse. Tükelda suuremad toidupalad väiksemaks. Ära lase oma Bokashi kompostrisse asjatult õhku, vaid pane sobivaid orgaanilisi jäätmeid sinna kord päevas või harvem. 2. Lisa kompostrisse jäätmeid pannes alati kliisid (nende tootja juhiste kohaselt), et aktiveerida fermenteerumisprotsessi. 3. Tihenda jäätmeid. Kasuta tihenduslabidat või muud taolist abivahendit, et jäätmeid kompostris tihendada. 4. Väljuta fermenteerumisvedelik korrapäraselt bokashi kraanist purki või kanalisatsiooni, et toidujäätmed mädanema ei läheks ja halba lõhna ei levitaks. NB! Lahjendatud vedelik (lahjendus vahekorras 1:200–1:1000) sobib taimede toitmiseks, lahjendamata kujul aga kanalisatsioonitorustiku puhastamiseks. See vedelik on ka suurepärane kompostikiirendi/erguti. 5. Kui Bokashi on täis, sule see õhutihedalt ja hoia avamata vähemalt kaks nädalat. Lase aeg-ajalt vedelikku välja. Bokashi kaas võib olla tihedalt suletud isegi kuude kaupa, enne kui sisu edasi töötlema hakkad. Valmis fermenteerunud jäätmemassi võib viia oma aiakompostrisse või biojäätmete kogumispunkti. Loe meie BAUHAUS blogist näpunäiteid komposti valmistamisest! 3

Muud kaupluse Bauhaus kliendilehed

Viimased kliendilehed